קודקס ששון

קודקס ששון
ארץ ישראל, ראשית המאה העשירית לספירה
דיו על קלף, נייר מודרני, כריכה מודרנית
מתנת השגריר אלפרד ה. מוזס ומשפחתו למוזיאון אנו ולעם ישראל

פאנל טקסט

לא בכל יום אנו זוכים לראות ספר שגילו מעל אלף ומאה שנה. קודקס ששון הוא ספר התנ"ך העתיק השלם ביותר שבנמצא, והוא משמש עדות נדירה ויקרת ערך לתולדותיו ולגלגוליו של הטקסט התנ"כי.

קודקס ששון מכיל את כל 24 ספרי התנ"ך, מועתקים על דפי קלף בידי סופר יחיד וכרוכים יחד כקודקס, כלומר, כספר מודרני (בעברית, מצחף). שלא כנהוג בספרי התורה המשמשים בבתי כנסת, בקודקס ששון מופיעים גם סימני ניקוד, פיסוק וטעמי קריאה בתורה. נוסף עליהם, בשולי הדף ובין טורי הכתוב, מופיעות הערות על מסורת הכתיבה והקריאה בתורה, המכונות "הערות מסורה".

לאורך הדורות עבר כתב היד גלגולים שונים שנתנו בו את אותותיהם. כמה מדפיו אבדו, אחרים ניזוקו, והוא עבר תיקונים חוזרים ונשנים. כיום הוא כולל 792 עמודים המכילים כ92%- מהטקסט המקראי. הוא כרוך בכריכת עור מודרנית ומשקלו 12- קילוגרם.

קודקס ששון תוארך לראשית המאה העשירית לספירה באמצעות בדיקות חומריות וניתוח של מאפייני הכתב. בחינה של הערות המסורה, של כתובות ההקדשה ושל תיקונים שונים שבוצעו בקלף עד שלהי המאה ה14- העלתה שהוא נוצר במרחב של ארץ-ישראל וסוריה, ושוכלל ונשמר במרחב זה במאות הראשונות לאחר יצירתו.

לאחר מכן נעלמו עקבותיו של קודקס ששון למשך מאות שנים. במאה השנים האחרונות הוא הוחזק בבעלות פרטית – ובשנת 2023 שב לארץ-ישראל והופקד בידי מוזיאון אנו למשמרת עבור הציבור.

במשך למעלה מאלף שנים התגלגל קודקס ששון בין קהילות וארצות, וקורותיו נכרכו בקורותיהם של מי שיצרו אותו, עיצבו אותו והחזיקו בו. סיפורו הוא סיפור של העברת מסורת ויצירה, הגירה ועקירה, היעלמות וגילוי – כסיפורו של העם היהודי עצמו.

לקריאה נוספת