דוד פולונסקי
סקיצת איור לסרט "ואלס עם באשיר" בבימוי ארי פולמן
ישראל, 2004–2007
דיו על נייר
באדיבות דוד פולונסקי
חייב לדעת
הסרט "ואלס עם באשיר" מוגדר על ידי יוצריו כסרט תיעודי מונפש אולם חלק מתייחסים אליו גם כסרט עלילתי. עלילת הסרט מתמקדת בחוויות של הבמאי וחבריו בלבנון בתקופת הטבח בסברה ושתילה בשנת 1982, ועוסק בשאלות של אחריות ואשמה. הסרט גרר תגובות רבות מצד הקהל והעיתונות, מצד אחד נתפס הסרט כפרו -פלסטיני המדגיש את האחריות המלאה למעשה על ישראל ומצד שני כמשחרר את החיילים שהיו במקום מאחריות למעשה.
קטעי האנימציה נוצרו בשיתוף פעולה בין המאייר דוד פולונסקי ובין במאי האנימציה יוני גודמן. זהו סרט אנימציה ישראלי שני באורך מלא. בגלל התקציב המוגבל האנימציה בוצעה בשיטה של "קאט אאוט", מגזרות נייר שהתנועה שלהן נוצרת מתזוזה ידנית שלהן בין כל צילום. חידש את השפה הקולנועית העולמית באספקטים רבים: הדוקו, האנימציה ומעבר לכך – הייצוג של זיכרון וטראומה על המסך.
בשנת 2009 יצא רומן גרפי המבוסס על הסרט בשפה האנגלית, תורגם לצרפתית ועברית.
גם לאחר 10 שנים מצאתו לאקרנים, נכון לשנת 2018, הסרט מופיע במצעדי הקולנוע העולמי העכשווי הטוב ביותר בתקשורת האנגלית. בחו"ל הסרט נחל הצלחה רבה ובישראל, צפו בסרט בבית הקולנוע מעטים. .
בשנת 2018, בחגיגות 70 שנה למדינת ישראל, נבחר על ידי מבקרי הקולנוע הישראלים לסרט הישראלי הטוב ביותר בכל הזמנים.
מידע נוסף
פרסים / תחרויות בחו"ל:
2008 – פסטיבל קאן (התחרות הרשמית)
2008 – פרסי האוסקר של האקדמיה הישראלית לקולנוע 2008 (מועמד לפרס הסרט הזר)
2008 – פרסי גלובוס הזהב (זוכה פרס הסרט הזר)
2008 – פרסי האקדמיה האירופאית (זוכה פרס המוזיקה המקורית – מקס ריכטר ומועמד ל-3 פרסים נוספים: הסרט, הבמאי -ארי פולמן, התסריט -ארי פולמן )
2009 – פרסי הבאפט"א, אנגליה (מועמד לפרס הסרט הזר ולפרס סרט האנימציה)
2009 – פרסי האנני (מועמד ל-4 פרסים: הסרט; הבמאי – ארי פולמן; התסריט – ארי פולמן; המוזיקה המקורית – מקס ריכטר)
2009 – פרסי הסזאר (האוסקר הצרפתי) , צרפת (זוכה פרס הסרט הזר הטוב ביותר – הסרט הישראלי הראשון שזוכה)
2009 – אוסקר (מועמד לפרס הסרט הזר הטוב ביותר)
פרסים / פסטיבלים בישראל
2008 – פרסי אופיר (זוכה 6 פרסים: הסרט; הבימוי – ארי פולמן; התסריט – ארי פולמן; העריכה – נילי פלר; העיצוב האמנותי – דוד פולונסקי; עיצוב הפסקול – אביב אלדמע)
2008 – פרסי אופיר (מועמד לפרס נוסף: צילום – יוני גודמן)
לקריאה נוספת
ספר הקולנוע הישראלי-אתר , האנימציה בסרט-כתבה, ביקורת על הסרט-כתבה , רומן גרפי-כתבה , עשור ליציאת הסרט-כתבה , אתר הקולנוע הדוקומנטרי בישראל-אתר , סיפורי טראומות מודחקות– כתבה , הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה -אתר, 70 שנה למדינת ישראל -כתבה