מדליה לכבוד גבריאל ריסר
המבורג, גרמניה, 1836
ברונזה יצוקה
אוסף המוזיאון
המדליה הוטבעה מטעם הקהילה היהודית בהמבורג. ריסר (1806–1863) היה משפטן ופוליטיקאי שקידם את האמנסיפציה של יהודי גרמניה. על חזית המדליה מוצגות נשים המייצגות את הנצרות והיהדות, וסביבן הכיתוב "הלא אל אחד בראנו". על גבה מופיע הכיתוב "ללוחם למען הצדק והחופש, ד"ר גבריאל ריסר, מבני קהילתו בהמבורג, 1836".
חייב לדעת
גבריאל ריסר (1806-1863) היה משפטן ופוליטיקאי יהודי גרמני, שפעל למען האמנציפציה של יהודי גרמניה. נולד בהמבורג ולמד משפטים באוניברסיטת היידלברג בגרמניה וסיים בהצטיינות. בתקופתו אישרו לאזרחים בלבד לעסוק בעריכת דין והיהודים לא נחשבו כאזרחים. ניסה לקבל משרה פרטית באוניברסיטה אך נדחה בגלל יהדותו. ב1840 התמנה לנוטריון לאחר פטירת הנוטריון היהודי הקודם. עד 1848 מאבקו למען היהודים התנהל בעיקר באמצעות מאמרים ומכתבים. ב-1848 באירופה פורץ גל התקוממויות שנודעו בשם כולל "אביב העמים". המהומות התחילו בפברואר אותה שנה בצרפת, שם הודח המלך לואי פיליפ. בגרמניה שתי השאיפות העיקריות היו לאחד את גרמניה ולדרוש חוקה שהובטחה על ידי מלך פרוסיה פרידריך וילהלם השלישי עוד בימי כיבושי נפוליון.
בעקבות "אביב העמים" ב-1 באפריל 1848 התכנס "קדם-פרלמנט", בין הנציגים שישבו שם היו 5 יהודים, בין אותם היהודים היה גם גבריאל ריסר. "קדם-פרלמנט" קיים ישיבות מ-1 באפריל עד 4 באפריל 1848, שם ריסר מציע ומציג בציבור את הפתרון לשאלת הרכבה של האספה העתידית – בחירות כלליות ושוות. הפרלמנט המקדים תומך ברעיון שהוצע על ידי ריסר ומחליט שכל גרמני ללא הבדל גזע, דת ומעמד יוכל לבחור. בשנת 1859 הצליח להיבחר למועצת העיר של המבורג, ב-1860 נבחר לשופט בבית המשפט העליון של המבורג. בפעם השנייה ב-1862 כבר לא הצליח להיבחר למועצת העיר, יד מתנגדיו גברה הפעם, מה שהעיק עליו ביותר זאת העובדה כי בין מתנגדיו היו גם כמה יהודים.