הכרזה על הקמת מדינת ישראל

הכרזה על הקמת מדינת ישראל
ישראל, 1948 ההעתק באדיבות ארכיון המדינה

מגילת העצמאות היא המסמך המכונן של מדינת ישראל,
שעליו חתמו חברי מועצת העם ובראשם דוד בן גוריון.
עיצוב מגילת העצמאות נעשה בידי אוטה וליש.

חייב לדעת

המגילה מורכבת משלושה חלקים ושמורה בדרך כלל בארכיון המדינה של ישראל.

ההכרזה על הקמת המדינה פורסמה ב-14 במאי 1948 על ידי דוד בן-גוריון, מנהיג היישוב היהודי באותה תקופה, שלימים הפך לראש הממשלה הראשון של ישראל. ההכרזה מכריזה על הקמת מדינה יהודית, וביטול השלטון והמנדט הבריטי שהיה בארץ ישראל באותה תקופה.

מידע נוסף

המגילה, שעוצבה על ידי וליש, מבוססת על הסגנון הקליגרפי של התורה מהמאה ה-16. בנוסף למגילת העצמאות, עיצב וליש גם חלק מהבולים, המטבעות, שטרות הכסף והמדליות הראשונות של ישראל.

ב-12 במאי 1948, התכנסה מועצת העם כדי להצביע על הכרזת עצמאות מדינת ישראל. אישור סופי ניתן בפגישה של מועצת העם בבניין הקרן הקיימת לישראל בתל אביב יומיים לאחר מכן, ב-14 במאי. הפגישה וטקס ההכרזה הסתיימו במילים של דוד בן-גוריון: "מדינת ישראל קמה! הישיבה הזאת נעולה." מועצת העם הפכה למועצה הזמנית של מדינת ישראל עד לשנת 1949, אז התקיימו הבחירות הארציות הראשונות.

המסע להקמת מדינה יהודית החל כבר ב-1917, כאשר הצהרת בלפור הצהירה על תמיכת הממשלה הבריטית בתנועה הציונית. מאוחר יותר, ב-1937, הציע ועדת פיל (או ועדת פלסטין המלכותית) לחלק את השטח למדינה יהודית ולמדינה ערבית. אף על פי שהצעה זו נדחתה באותה תקופה, בסופו של דבר הוצעה תכנית חלוקה על ידי האומות המאוחדות ב-29 בנובמבר 1947.

החתימה על הכרזת העצמאות של ישראל התרחשה בתקופת מלחמה בין האוכלוסיות הערביות והיהודיות במדינה (שהייתה תחת מנדט בריטי לפני ההכרזה). בנוסף, מדינות ערב השכנות וליגת הערבים התנגדו להכרזה והצהירו כי יתערבו כדי למנוע את יישומה.