יצא מתצוגה- אינטראקטיב: עוץ לי גוץ לי

גם אתם יכולים ליצור את המחזה שלכם
לפניכם בימת תיאטרון ודמויות תלויות על חוטים – איזה סיפור תספרו באמצעותן?
אתם מוזמנים ליצור את ההצגה שלכם בעזרת הדמויות ולהעלות את המחזה שיצרתם על הבמה.

חייב לדעת

לגייר את רוּמְפֶּלְשְׁטִילִצִכֶן – המחזה "עוץ לי גוץ לי"

"עוץ לי גוץ לי" הוא השם העברי שניתן לאגדת עם גרמנית הנקראת רוּמְפֶּלְשְׁטִילִצִכֶן, שהתפרסמה בשנת 1812 על ידי האחים גרים. בשנת 1965 כתב המשורר אברהם שלונסקי מחזה לילדים המבוסס על האגדה, ומאז עלתה ההצגה אינספור פעמים. בגרסתו של שלונסקי, איבד הסיפור את צדדיו האפלים והמפחידים והפך להומוריסטי. כל המונולוגים והדיאלוגים כתובים בחרוזים וכוללים משחקי לשון מתוחכמים בעברית.

האם עצם העיבוד של שלונסקי לגרסה עברית הופך את האגדה הגרמנית לתיאטרון עברי-יהודי?

מידע נוסף

בשנת 1965 כתב אברהם שלונסקי מחזה לילדים בשם "עוץ לי גוץ לי", המבוסס על האגדה של האחים גרים. בגרסתו של שלונסקי, הפך הסיפור למצחיק ולא אפל ומפחיד בניגוד לאגדה המקורית. כל המונולוגים והדיאלוגים כתובים בחרוזים וכוללים משחקי לשון מתוחכמים ושימוש בביטויים רבים מן המסורת תוך היפוך משמעותם, וביניהם האיסור לומר את השם המפורש. תוכן המחזה כולל הקשרים רבים לחג הפורים ופיוטיו, וכן אזכור נרחב ליסודות דקדוקיים של העברית, כמו כללי ניקוד ושמות התנועות. ההצגה הועלתה לראשונה בשנת 1965 בתאטרון הקאמרי הבמאי היה יוסי יזרעאלי ומלחין השירים היה דובי זלצר. שחקנים רבים השתתפו בהצגה במהלך השנים ביניהם, יוסי ידין, אריק לביא, אברהם חלפי ושלמה וישינסקי. בתחילה חששו להעלות את ההצגה כי הילדים לא יבינו את העברית המורכבת, אולם שלונסקי התעקש כי הילדים חכמים יותר ויבינו ולראיה ההצגה מוצגת בהצלחה גדולה עד ימינו ונחשבת להצגת הילדים הנמכרת ביותר. למחזמר היו מספר גרסאות, בשנת 1985 הפיק אותו פשנל בהפקה פרטית (לא דרך הקאמרי) והשחקנים היו הגשש החיוור, עופרה חזה, אריק לביא וציפי שביט.
מורחב
אברהם שלונסקי (1900-1973), נולד באוקראינה. למד עברית מילדותו וכתב סיפורים, שירים ופזמונים. בין הספרים שכתב היו, "עלילות מיקי מהו" (המצאה בעקבות מיקי מאוס), עוץ לי גוץ לי ועוד. עלה לארץ ישראל בגיל 21, לאחר שנה בכפר בתפקידים חקלאיים, חזר לת"א והחל לערוך מדורים ספרותיים במספר עיתונים. בנוסף לתרומתו הרבה לקהילת הסופרים התל-אביבים, היה חבר באקדמיה ללשון העברית והכניס מילים וחידושים רבים לשפה. חייו האישיים היו סוערים והוא חילק את חייו בין שתי נשים.

לקריאה נוספת

הסנדלר התמים, שלמי, איש השוק מוצא לפתע שהחיים כמלך אינם קלים ומלאכת המלוכה היא קשה יותר ממלאכת הסנדלרות. בסיום כל אחד מהם שמח לחזור למקומו ולמעמדו המקורי. ובכך הוכח: אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" או "לא הבגד עושהאת האדם".

שלושת השירים הגדולים של עוץ לי גוץ לי